Tohum genel anlamı ile bazı depolanmış gıdalar ile tohum kabuğu olarak bilinen bir örtü içine küçük bir embriyonik bitki parçası olarak yer almaktadır. Ana gövdede yer alan bitkinin uygun gübreleme ve yetiştirilmesinden sonra ortaya çıkan gymnosperm ve angiospermin olgunlaşmış ürün olarak yer alır. Tohumun ortaya çıkması ovulde oluşan zigot ile beraber tohum kabuğunun embriyo ile tamamen ilerlemesiyle bitmektedir. Tohum ile beraber tohum çeşitlerinin alana yayılması konusunda en önemli etkenler çiçekli bitkilerin çoğaltılmasıdır.

Tohum çeşitleri nelerdir?

Kanola Tohumu

Ülkemiz üzerinde rapitsa, rapiska, kolza adlarıyla bilinen kanola, kışlık ve yazlık olmak üzere iki fizyolojik döneme sahip bir bitki olarak bilinmektedir. Bu bitkinin tanesinde yüzde 38 ila 50 yağ ve yüzde 16 ila 24 oranında protein yer almaktadır.

Keten Tohumu

Faydalı bitki anlamını içeren linum olarak adlandırılan keten bitkisi yaygın tarımı yapılan ve çok değişik amaçlarla kullanılan bir tür olarak bilinmektedir. Günümüz koşullarında sağlık açısından oldukça önemli bir yere sahip olarak bulunan ürün tüm tıp dünyası tarafından kabul edilmiş olan omega içermektedir.

Ketencik Tohumu

Ülkemizin yeni tanıştığı, Orta Avrupa’da ise uzun zamandır bilinen ketencik bitkisi, Latince Camalina Sativa olarak bilinmektedir. Ülkemizde ketencik tohumunu ilk işleyen ve bunun gibi niş ürünleri tercih etmesiyle karaborsa yağlı tohumlara esaretin kırılacağı düşünülmektedir.

Ayçiçeği Tohumu

Bu bitki içerdiği yüksek orandaki yağ miktarı sebebiyle bitkisel ham yağ üretimi bakımından önemli bir tür olarak bilinmektedir. Yaşadığımız dünyada bitkisel ham yağ üretiminin büyük kısmı ayçiçeğinden yararlanılmaktadır.

Kaynak: http://tarimdan.com/bilgi-bankasi/tohum-cesitleri-nelerdir-s547.html